VIN-programma: Vriend-In-Nood-Programma

Sluit je aan bij ons VIN-programma

Mensen met Myeloproliferatie Neoplasmen (MPN’s) kunnen zich verward, eenzaam of ongerust voelen op verschillende momenten in hun ziekteverloop. Ons VIN-programma kan een positief verschil maken voor hen.

Het VIN-programma biedt individuele ondersteuning (per mail of telefoon) of ondersteuning op locatie in kleine groepjes. Het doel van deze missie is patiënten te helpen die het moeilijk hebben met de bijwerkingen van een MPN-diagnose – gevoelens als angst, verwardheid, isolatie en elke andere moeilijke emotie die in verband staat met een chronische aandoening zoals MPN.

Schrijf je in

Soms is de beste persoon om mee te praten geen familie, partner of vriend, omdat zij in eerste instantie even verward zijn als jij.
In plaats daarvan kan het helpen om met iemand te spreken die ook een MPN heeft, een VIN-groepsbegeleider. Jou VIN kan je steun geven per mail, per telefoon of indien mogelijk bij een kopje koffie, in moeilijke tijden.
Hij zal met je meevoelen en antwoorden kunnen geven op de vragen die je hebt over MPN’s, omdat hij zelf ook veel hiervan ervaren heeft.
Deze relatie helpt zowel de persoon die steun krijgt, als de persoon die steun geeft.

Om de steun van een VIN te vragen, ontvangen wij graag je mail op info@mpnbelgium.org.

Vriend-In-Nood-Programma, VIN, iemand die begrijpt wat je doormaakt ...

Wordt zelf een VIN

Een VIN hebben is een waardevolle manier om door de eerste fasen te gaan van het leven met een Myeloproliferatieve aandoening en je aan te passen aan het langdurige ziekteverloop.

De meeste mensen hebben enkel steun nodig voor een korte periode, terwijl anderen het gevoel hebben dat het hun vooruit helpt, om in de verschillende fasen van hun ziekte iemand te hebben om mee te praten. Iemand die hetzelfde meemaakt en die meevoelt met de zorgen die je op dat moment hebt.

Wil jij een VIN worden voor anderen?

Als je zelf steun aan anderen met een MPN wil aanbieden door een VIN te worden, dan is het wel belangrijk dat je zelf je MPN-diagnose al minstens 2 jaar geleden kreeg en dat je gedurende een minimum van 6 maanden actief bent geweest op een patiëntenforum of andere ervaring kan voorleggen.
Dit zal ons ervan verzekeren dat je zelf een goede wijze hebt gevonden om met je MPN-aandoening om te gaan en dat je het gevoel hebt dat je anderen kan helpen.

Om een VIN te kunnen worden, is het nodig dat je anderen wil helpen. Dat je in staat bent om naar anderen te luisteren, hulp te bieden en steun te geven.
Door dezelfde MPN te hebben en over dezelfde medicatie te praten als de persoon waarvoor je VIN bent, kan je hulp geven vanuit hetzelfde perspectief als de ander, als iemand die helemaal begrijpt hoe het voelt om een MPN te hebben.
Dit is een zeer belangrijke factor, want we krijgen allemaal medische hulp en advies van onze hematoloog en huisarts, maar als je geen MPN hebt, dan kan je echt niet begrijpen hoe het voelt als iemand praat over moeheid, duizeligheid, jeuk, enz. …
Je moet in staat zijn om te luisteren, om de ander aan te moedigen zich sterk te houden, om te begrijpen en niet te oordelen.
En onthoud dit vooral voor altijd, in elk geval en in elke situatie: een VIN zijn betekent niet dat je een raadgever bent, je bent een begeleider!

Om jezelf kandidaat te stellen als VIN, ontvangen wij graag een bericht van je op info@mpnbelgium.org.