MPN’s en zwangerschap

Myeloproliferatieve Neoplasmen kunnen de risico’s tijdens zwangerschap verhogen maar goed plannen maakt een verschil.

Heel wat patiënten krijgen hun diagnose in hun twintiger of dertiger jaren, het moment van het leven dat de meesten hun carrière uitbouwen en een familie beginnen. Het kan komen als een onwelkome verrassing om dan niet enkel te vernemen dat je een MPN hebt, maar ook dat deze aandoening je kansen om een familie te starten kan beïnvloeden.
Het komt zelfs voor dat de diagnose bij de eerste bloedanalyse tijdens de zwangerschap wordt ontdekt. Een schokkende situatie dus.

De risico’s zijn reëel

MPN’s kunnen het risico op miskraam vergroten zowel vroeg als laat in de zwangerschap. MPN’s kunnen ook het risico op zwangerschapsvergiftiging bij de moeder vergroten, een gevaarlijke situatie situatie waarbij de vrouw hoge bloeddruk ontwikkelt tijdens de zwangerschap. Zwangere vrouwen met een MPN moeten zorgvuldig opgevolgd worden door een medisch team waaronder haar hematoloog, haar verloskundige, haar huisarts en haar vroedvrouw om elk probleem dat zich voor doet snel te detecteren en te verhelpen.

Het goede nieuws over MPN’s tijdens de zwangerschap

Het goede nieuws is dat MPN’s je niet in de weg moeten staan om kinderen te kunnen krijgen. De belangrijkste factor als je erover denkt om een familie te stichten is dit op voorhand goed te plannen en te overleggen met je zorgverleners. De sleutel tot succes is deze plannen tijdig melden aan je hematoloog en je huisarts, voordat je zwanger wordt (indien mogelijk) en je tijdens je zwangerschap goed door hen laten opvolgen.

Na de bevalling

Nieuwe moeders met MPN’s kunnen voor medische en emotionele uitdagingen komen te staan. De weken na de bevalling (of na een miskraam) kunnen uitputtend zijn voor vrouwen met een MPN. Hun bloedvolume zal snel dalen onmiddellijk na de bevalling terwijl hun bloedwaarden zeer snel kunnen stijgen tot hoge niveaus, zelfs gevaarlijke hoogtes. Je hematoloog zal je zeer nauw en voorzichtig opvolgen in deze tijd om zich ervan te verzekeren dat je gezond blijft en veilig.

Behandelingsmogelijkheden

Nieuwe moeders met een MPN hebben een risico op bloedklonters na de bevalling. Dit is omdat het bloedvolume vlak na de bevalling snel daalt. Daarom kan het nodig zijn dat zij heparine toegediend krijgen om bloedklonters te voorkomen. Dit medicijn wordt via injectie genomen gedurende enkele weken na de bevalling en het is gemakkelijk om zelf toe te dienen of met de hulp van een familielied.
Bijkomstig aan heparine zou het voor sommige nieuwe moeders nodig kunnen zijn om na de bevalling een cytoreductieve behandeling op te starten. Dat zou betekenen dat je geen borstvoeding zal kunnen geven.

Borstvoeding

Sommige moeders met MPN’s zullen geen borstvoeding kunnen opstarten na de bevalling omwille van de medicatie die ze moeten nemen. Heparine is veilig, maar Hydroxycarbamide of een andere cytoreductieve behandeling kan de baby schade berokkenen als deze medicatie doorgegeven wordt via de moedermelk.
Het kan je van streek maken als je hoort dat je geen borstvoeding mag geven. Je kan je onder druk gezet voelen door familie of andere goedmenende mensen die zeggen dat borstvoeding het beste blijft. Wat alle gevallen primeert is de gezondheid op lange termijn van zowel de moeder als het kind. Praat met je vroedvrouw en je dokter over je mogelijkheden. Op zo’n naar moment kan je nood hebben aan een vriend die je bijstaat om deze moeilijke beslissing te nemen.

De heling van de wonde na een keizersnede

Als je een keizersnede gehad hebt, zou het kunnen dat je een tijdje blijft bloeden, vooral als je heparine neemt. Als de bloeding overdadig is, aarzel dan niet je hematoloog of je huisarts om hulp te vragen.

Ernstige vermoeidheid

Een baby krijgen is altijd vermoeiend, maar moeheid kan een bijzonder probleem zijn als je veel bloed verloren hebt tijdens de bevalling.
Het is belangrijk goed zorg voor jezelf te dragen in deze tijd en anderen actief bij deze zorg te betrekken. Als je de mogelijkheid hebt om hulp in te huren die je helpt in het huishouden en om voor de grotere kinderen te zorgen dan zou je zelf meer kunnen rusten. Vraag hulp aan familie en vrienden. Misschien kan je ’s nachts ook hulp vragen zodat je een paar uren meer slaap krijgt. Vraag je partner of een ander familielid om je baby de fles te geven tijdens de nacht zodat je zelf sneller kan herstellen en beter kan genezen.
Praat met je hematoloog en je huisarts als je hulp nodig hebt om met je moeheid om te gaan.