Wat zijn MPN’s

Hematopoësis: de ontwikkeling van de rode en witte bloedcellen en de bloedplaatjes.

Vragen over MPN's

De kans is groot dat u nog nooit gehoord had van Myeloproliferatieve Neoplasmen tot het moment dat u of iemand van uw familie de diagnose kreeg.

Myeloproliferatieve Neoplasmen zijn een verzameling van bloedkankers (*) die variëren van milde tot agressievere vormen. De 3 bekendste types van MPN’s zijn Essentiële Trombocytose, Polycythemia Vera (of de Ziekte van Vaquez-Osler) en Myelofibrose. MPN’s zijn zeldzaam. Ze kunnen op elke leeftijd voorkomen en dit vooral bij mensen boven de 60 jaar. De 3 voornoemde MPN’s zijn afzonderlijke aandoeningen maar zij hebben volgende eigenschap gemeen: ze beïnvloeden het aantal bloedcellen dat geproduceerd wordt in ons lichaam.

(*) MPN’s zijn geklasseerd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als bloedkankers omdat de bloedcellen op een ongecontroleerde wijze geproduceerd worden. In werkelijkheid zijn deze aandoeningen over het algemeen veel minder levensbedreigend en minder belastend voor patiënten dan andere bloedkankers. Na diagnose en met een goede opvolging, kunnen de meeste patiënten een bijna normaal tot heel normaal leven leiden.

Wat zijn MPN's

MPN’s zijn aandoeningen die de wijze waarop bloedcellen gemaakt worden in ons lichaam beïnvloeden.
Normaal produceert ons lichaam elke dag biljoenen bloedcellen. Deze aanmaak vindt plaats in het beenmerg van onze beenderen. Het beenmerg bevat stamcellen die uitgroeien en rijpen tot alle bloedcellen die ons lichaam nodig heeft: rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes. Elk van deze bloedcellen heeft een specifieke rol in ons lichaam.

Als iemand de diagnose van een Myeloproliferatief Neoplasme krijgt, is er iets fout in het productieproces van het bloed. Het beenmerg produceert ofwel teveel bloedcellen, maar soms ook te weinig.

Wat zijn bloedwaarden:

De samenstelling van bloed: bloedplasma, witte bloedcellen en bloedplaatjes, rode bloedcellen.
De samenstelling van bloed: bloedplasma, witte bloedcellen en bloedplaatjes, rode bloedcellen.

Gedetailleerde rapporten van bloedanalyses kunnen verwarrend zijn. Het wordt je allemaal een beetje duidelijker als je de benamingen begrijpt. Mensen met MPN’s worden vaak overdonderd door de cijfers die ze zien in de resultaten ‘hematologie’ van hun bloedanalyse. Deze resultaten helpen je hematoloog om te controleren of je behandeling werkt en hoe je aandoening evolueert in de tijd.

De volledige bloedanalyse geeft het aantal rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes in je bloed weer op het moment dat je bloedstaal afgenomen werd. Deze analyse geeft je hematoloog ook meer informatie over de vorm en de grootte van deze cellen. Deze analyse toont bovendien ook de normale bloedwaarden van bloedcellen zodat je een vergelijkingspunt hebt om de waarden te interpreteren.

* Uitleg over enkele waarden die onder de noemer ‘hematologie’ kunnen weergegeven worden

  • Hemoglobine: je Hb gehalte geeft aan of je anemisch bent of polycythemisch, m.a.w. of je te weinig of te veel hemoglobine hebt
  • MCV: Mean Corpuscular Volume, staat voor het gemiddelde volume van de rode bloedcellen in je bloed, m.a.w. het is een indicatie van de grootte van je rode bloedcellen. Dit kan dalen door ijzertekort en het kan stijgen door de behandeling met Hydroxycarbamide bij MPN patiënten.
  • WBC: White Bloodcel Count, de witte bloedcellen zijn de “beschermers” van het bloed. Ze helpen infecties te bestrijden. Als je WBC laag is dan loop je meer kans op infecties. Witte bloedcellen mogen hoger zijn bij MPN’s, maar dit zou het risico op trombose kunnen verhogen.
  • WBC differentiatie: deze metingen tonen de waarden van de verschillende witte bloedcellen in je bloed, zoals de neutrofielen, de eosinofielen, de basofielen, de lymfocyten en de monocyten.
  • Neutrofielen: dit is een type van witte bloedcellen dat je helpt om bacteriële infecties te bestrijden. De waarde van je neutrofielen zal meestal stijgen als je een infectie hebt en daarna naar het normale dalen als de infectie verholpen is. Sommige behandelingen die voorgeschreven worden voor MPN’s kunnen het aantal neutrofielen in je bloed doen dalen, waardoor je gevoeliger kan worden voor infecties.
  • Bloedplaatjes: als je een wonde hebt, zullen bloedplaatjes samenwerken met stollingsfactoren om zo een bloedklonter te vormen die de wonde sluit.

Types MPN's

Er zijn drie types van MPN’s die op deze website besproken worden – Essentiële Trombocytose, Polycythemia Vera en Myelofibrose – maar er bestaan wel nog enkele andere types.

Verder worden ook de belangen van patiënten met de aparte aandoening Chronische Myeloïde Leukemie door MPN Belgium vzw behartigd: deze aandoening behoorde vroeger tot de MPN’s, tegenwoordig wordt deze internationaal als een aparte aandoening beschouwd.

De drie basistypes van MPN’s worden verdeeld als verschillende afwijkingen omdat elk van hen op een andere wijze de bloedcellen beïnvloedt. Deze 3 meest voorkomende types van diagnose zijn:

Uitleg over de aparte hematologische aandoening Chronische Myeloïde Leukemie vindt u hier: